Dezynfekcja produktów spożywczych

Przez ostatnie kilkanaście miesięcy każdy z nas zadaje sobie to samo pytanie – w jaki sposób możemy powstrzymać rozprzestrzenianie się koronawirusa? Jednym z takich sposobów jest dezynfekcja produktów spożywczych. Mimo że ten wirus nie jest w stanie przetrwać zbyt długo poza organizmem ludzki, musimy pamiętać, że potrafi przeżyć na niektórych powierzchniach nawet kilkanaście godzin. Dlatego też tak ważna jest zarówno higiena, jak i odpowiednia dezynfekcja.

Postaw na dezynfekcję produktów spożywczych

Nie od dziś wiadomo, że większość towarów, które kupujemy przed spożyciem należy umyć.  Natomiast nie każdy z nas dba jednak o to, by robić to pod ciepłą wodą. Jest to kluczowa kwestia, ponieważ w zimnej wodzie nie pozbędziemy się drobnoustrojów, które znajdują się na produktach. Istotną kwestią jest także stopień wysmażenia/upieczenia mięsa. Zwłaszcza w dobie pandemii ważne jest, aby było ono dogotowane. Dzięki temu zyskujemy pewność, że pozbyliśmy się wszystkich bakterii, jakie mogły znajdować się w surowym mięsie. W naszej domowej kuchni znajdą się również i takie produkty, które przed spożyciem będą od nas wymagały sparzenia wrzątkiem w celu pozbycia się wszelkich drobnoustrojów. Sposób pozbycia się bakterii z żywności zawsze powinien być dostosowany do jej rodzaju.

Czyste ręce kluczem do czystej żywności

Nie tylko obróbka termiczna, mycie w ciepłej wodzie czy sparzanie wrzątkiem może przyczynić się do przerwania transmisji COVID-19. Kluczowe okazuje się również dbanie o higienę rąk. Od małego jesteśmy uczeni, że po wyjściu z toalety należy umyć ręce. Jednak mało kto pamięta, że powinno się to robić również po kontakcie z żywnością, która jest ugotowana, upieczona, surowa. Przygotowują posiłek w domowym zaciszu powinniśmy umyć ręce również po tym, jak mieliśmy kontakt ze śmieciami. Czynności te spowodują, że wirus nie będzie się rozprzestrzeniał.

Żywność nie stanowi zagrożenia koronawirusem

W natłoku wielu informacji, czasem także fake newsów musimy pamiętać o jednym: żywność sama w sobie nie stanowi dla nas zagrożenia koronawirusem. Zagrożeniem może być wirus, który znajduje się na jej powierzchni np. na opakowaniu po mięsie, skorupkach jaj czy skórce jabłka. Stąd ważne jest, aby odpowiednio dezynfekować przestrzeń, w której poruszamy się na co dzień.